Gruzínsko tak, ako ho zaručene nepoznáte

8. August 2022 | Archív |
1,089 videní

Čo ti napadne ako prvé, keď sa povie Gruzínsko? Hrady, zámky, chlpatý dobytok, veľa zelene a červené víno. To sú dobré známe obrázky, ktoré sa mnohým z nás premietnu pred očami takmer ihneď. My sme si však pre teba pripravili zopár zaujímavostí, ktoré si predtým zrejme nepočul. 

Okrem toho, že sa pokúsime rozšíriť tvoje obzory skúsime ťa aj presvedčiť o tom, že zažiť #gapyear spojený s dobrovoľníctvom môže byť práve v tejto krajine jedinečným dobrodružstvom. Tak teda, čo ti prvé pri slove Gruzínsko napadlo?

V angličtine to môže byť trochu náročnejšie a anglicky hovoriaci ľudia sa pre istotu radšej vždy uistia, o ktorom štáte je reč. Naozaj, Gruzínsko znie identicky ako jeden zo štátov USA – Georgia, nachádza sa však na opačnej strane zemegule a popliesť si ich vôbec nie je jednoduché. 

Už len preto, že samotné Gruzínsko je historicky naozaj bohatá krajina, ktorá má čo ponúknuť turistom, cestovateľom aj dobrovoľníkom, čo sa ju rozhodnú cez nás na pár mesiacov spoznávať. 

V Gruzínsku sa zrodilo víno…

…a to už takmer pred 8 tisíc rokmi! Dnes si už sotva vieme predstaviť svet bez bieleho, červeného či ružového vína s bublinkami aj bez – jednoducho, variácií je naozaj neúrekom. Práve Gruzínci však na jeho vývoji pracovali ako prví, až pokiaľ neboli s jeho chuťou, vôňou a ľahkosťou na jazyku úplne spokojní. Technika, ktorú používajú pri výrobe vína zahŕňa hlinenú nádobu zvanú qvevri a bola dokonca zapísaná na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Gruzínsko

foto: Georgian National Tourism Administration

Celkovo ich kuchyňa vychádza z dávnych kaukazských tradícií, využíva v sebe veľa prírodných surovín, zeleniny a najmä vlašských orechov. Tie sú populárne aj pri výrobe cukroviniek, kde málokedy nájdete rafinovaný cukor. Využívajú veľa medu, variácií orieškov, prírodné sladidlá a kandizované ovocie. 

Medzi najtypickejšie pokrmy, ktoré určite stojí za to ochutnať, patria napríklad: 

  • chačapuri – miska z cesta plnená syrom a vajíčkom;
  • čurčchela – orechy zavesené na šnúrke, ktoré sú obalené v zmesi vínnej šťavy a múky;
  • pkhali – pirôžky plnené zeleninou a vlašskými orechmi;
  • šašlik – baranie, bravčové či iné mäso opečené na ražni či
  • charčo – polievka z mäsa, ryže a rajčín. 

Dal by si sa na niečo z toho nahovoriť?

Objavili tu najstaršie ľudské pozostatky

Konkrétne lebky približne 1,8 milióna rokov starého páru s menami Zezva a Mzia, ktoré boli nájdené počas archeologickej expedície v Dmanisi. Považujú sa za dôležité spojenie medzi africkými a európskymi predkami a dodnes sú predmetom špekulácií.

A pri jaskyniach a nálezoch ešte zostaneme. V západnom Kaukaze sa totižto skrýva najhlbšia jaskyňa sveta. Jaskyňa Veryovkina dosahuje miestami hĺbku až 2 212 metrov! Pre tých, ktorým sa však hĺbkové metre veľmi nepozdávajú, sú tu stále (a prakticky kdekoľvek) k dispozícii metre výškové. 

Aj keď väčšina ľudí predpokladá, že Alpy sú najvyšším pohorím Európy, Gruzínsko drží prvenstvo. Hoci sa najvyšší vrch Kaukazu nachádza na území Ruska, najvyššia hora Gruzínska Shkhara v tom istom pohorí s výškou 5 193 metrov nad morom stále prevyšuje o pár stoviek francúzsky Mont Blanc. 

Gruzínsko

Gruzínci milujú hostiť ľudí

Naozaj, sú fantastickí hostitelia so srdečnou povahou. Gruzínci veria, že hosť znamená dar od Boha, ktorého úlohou je niečo ich naučiť. Pri supra (tradičnej gruzínskej hostine) sú hostia vítaní s otvorenou náručou a tamade (akýsi vyrábač toastov) sa postará o to, aby ste sa dobre najedli a zabavili. Len sa uistite, že zdvihnete pohár a poviete gaumarjos, čo v gruzínčine znamená na zdravie.

Dokážete si predstaviť lepšie miesto, kde by ste strávili svoj #gapyear? Vďaka možnosti vycestovať sem si nielen rozšírite obzory o prvky nového a nesmierne zaujímavého gruzínskeho jazyka. Spoznať budete môcť napríklad aj historickú časť tejto krajiny, ktorej niektoré pamiatky patria do zbierky svetového dedičstva UNESCO. 

Impozantný katedrálny komplex známy ako kláštor Gelati, starobylé mesto a bývalé hlavné mesto Mccheta, ako aj hornatý región Svaneti sa dostali na zoznam a na predbežnom zozname je mnoho ďalších.

Vrátime sa ešte k (v angličtine) homonymnému názvu krajiny. Vedeli ste, že samotní Gruzínci svoju zem nazývajú inak? Lokálni volajú Gruzínsko názvom Sakartvelo a sami seba, zákonite, Kartveli. Z etymologického hľadiska vznikol tento názov pravdepodobne od najväčšieho centrálneho regiónu Kartli, vo svete je však toto pomenovanie len veľmi málo známe. 

Dovolíme si tvrdiť, že Gruzínsko patrí ku skutočným a málo prebádaným perlám Európy. Či už z hľadiska gastronómie, turizmu, nádherných historických pamiatok či ľudí, jeho návštevu rozhodne nebudete ľutovať. Čo tak to skúsiť s nami a Georgian Youth for Europe už teraz v septembri? 🙂 

Informácie o tomto projekte si môžete pozrieť na TOMTO ODKAZE

zdroje: worldtravelguide.net, bunniktours.com.au

1,089 videní