Petra: Byť mentorom si vyžaduje čas a odvahu prekonať strach z tohto slova

7. January 2021 | Experience Valuable Sharing |
1,105 videní

Prinášame vám spoveď Petry, ktorá sa stala mentorkou nášho dobrovoľníka Orceho a vyskúšala si túto rolu na vlastnej koži po prvý krát. Dozviete sa, ako zvládala povinnosti mentorky a aké zážitky spolu zažili počas spoločného mentorovania. Príbeh, ktorý vás rozosmeje a možno niektorých z vás namotivuje k dobrovoľníctvu alebo spoznávaniu zahraničných dobrovoľníkov u nás na Slovensku aj iným spôsobom, napríklad prostredníctvom mentorovania.

Čo ho už len ja môžem naučiť? Pýtala som sa samej seba, keď mi Svetlana Križanová ponúkla robiť mentorku zahraničnému dobrovoľníkovi Orcemu Nikolovskému v Mladiinfo Slovensko. S malou dušičkou som sa s ním stretla a vopred som mu povedala, že ja nič špeciálne neviem a nie je medzi nami ani veľký vekový rozdiel, čiže oveľa bohatšia o skúsenosti taktiež nie som.

Orce nevyzeral, že by mu to vadilo, čo spôsobilo, že som nepociťovala tlak na to byť dokonalý mentor podľa „medzinárodného mentorského kódexu“. Žartujem, nič také samozrejme neexistuje, ale to slovo mentor znelo tak dôležito, morálne bezúhonne a múdro, že som mala pred tým rešpekt.

Postupne som zistila, že byť mentorom je v prvom rade byť priateľom. Lebo aj pre priateľa ste tu v ťažkej chvíli a stačí telefonát alebo nahrávka na WhatsAppe a hneď sa cíti lepšie. Že to znamená byť samým sebou, lebo keď sa hráte na niečo, čím nie ste a dávate rady, ktorými sa sami neriadite, nikto vám to nezožerie.  A tiež, že to znamená byť ochotný sa rozvíjať, lebo vaše “mentorča“ vám nastaví také zrkadlo, že si budete hovoriť, že kto vlastne koho mentoruje.

Strašne rada spomínam na rok s Orcem. Nasmiali sme sa, ponadávali si spolu na pandémiu, hecovali sme sa v domácom cvičení, varili spolu online, postrácali sa v Karpatoch, cestovali, filozofovali, meditovali s Deepakom Choprom a pomedzi to sme vzájomne liečili duše a uzdravovali srdcia.

Byť mentorom si vyžaduje čas a odvahu prekonať strach zo slova “mentor”. Ale keď do toho raz skočíte, 100-krát sa vám to vráti.

Autorka článku: Patrícia Repáňová

1,105 videní