Natália a jej EVS skúsenosť v nemeckom Wittenbergu

6. September 2018 | Experience Valuable Sharing |
1,138 videní

Ahoj, volám sa Natália, mám 23 rokov a od januára 2018 robím moju EVS na Inštitúte pre nemecký jazyk a kultúru v nemeckom mestečku Wittenberg.

Počas štúdia mi bolo jasné, že by som chcela/potrebovala nazbierať nejaké skúsenosti ešte pred tým, ako doštudujem, a to najmä preto, že som študovala cudzie jazyky, kde sú prax a pobyt v zahraničí podľa môjho názoru nevyhnutné. Preštudovala som si všetky potrebné informácie ohľadom EVS a keď som natrafila na ponuku ísť na pol roka/rok do Wittenbergu, bola som hneď rozhodnutá: tam jednoducho musím ísť!

Na jednej strane milujem spoznávanie nových ľudí, kultúr i jazykov, na druhej strane som sa chcela aj osobnostne rozvíjať. A toto pracovné miesto je na to ako stvorené. Okrem kancelárskych prác som zodpovedná za sprevádzanie výmenných študentov na jedno- alebo viacdňové výlety a mám na starosti aj organizovanie voľnočasových aktivít. To znamená, že je rovnako dôležité prísť s nápadom ako ho aj plánovať, pripravovať a spolu so študentmi aj zrealizovať. Moje úlohy sa teda stále líšia v závislosti od toho, či sa práve teraz koná jeden alebo viacero jazykových kurzov, alebo sme v prípravnej fáze, kedy sa viac zameriavame na plánovanie a prípravu tých nasledujúcich.Okrem toho som mnohokrát prvá kontaktná osoba pre všetky problémy, s ktorými sa naši študenti počas ich pobytu v Nemecku stretnú. To znamená mať vždy plné ruky práce, ale popritom aj veľa zábavy!

Čo všetko som sa popritom naučila?

Pristupovať k ľuďom a hovoriť pred nimi, a to nielen v nemčine, ale predovšetkým v angličtine. Najväčšou výzvou pre mňa bolo to, že som sa okrem práce v tíme musela naučiť prevziať zodpovednosť, a to nie len za seba, ale aj za celú skupinu a spontánne prehodnotiť situáciu, ak niečo nefunguje podľa plánu, ako to už len málokedy býva. Taktiež bolo pre mňa vždy zaujímavé vidieť, koľko nových vecí sa človek dozvie prostredníctvom názorov a kultúr iných ľudí o sebe a svojom vlastnom živote alebo vlastnej kultúre. Táto práca ma priviedla na najrozličnejšie miesta a vďaka tomu som získala aj hlbší nahľad do kultúry a reálií v Nemecku.

Veľkým prínosom k môjmu trvalo pozitívnemu zážitku je tím inštitútu, ktorý je vždy nápomocný, priateľský a profesionálny. To celé vytvára príjemnú atmosféru v kancelárii, kde sa cítim dobre a s mojimi nápadmi tu vždy nájdem pomoc a podporu a to ma aj motivuje, vydať zo seba to najlepšie. Dúfam, že sa mi to podarilo a bola som prínosom pre inštitút výmenou za všetky skúsenosti a nové vedomosti, ktoré si teraz ja môžem priniesť so sebou domov. Túto EVS by som odporučila každému, kto má radosť z interakcie s ľuďmi, kto je otvorený novým nápadom a kto sa zaujíma o iné kultúry a jazyky, sama by som sa bez váhania znova rozhodola rovnako.

1,138 videní