Zhrnutie nášho Live Talk VI: Čo po škole?

6. May 2021 | Archív |
1,055 videní

Štvrtok 29. apríla sme s našimi hostkami otvorili tému: Čo po škole? Live Talk VI tak opäť ponúkol sledovateľom široké spektrum informácií o možnostiach aktívneho trávenia času, sebarozvoja či spoznávania nových ľudí a krajín. Našimi hostkami boli tri šikovné dámy, ktoré sa prostredníctvom dobrovoľníctva, svojej aktivity a odvahe dostali na správne miesto a teraz naplno posúvajú svoje skúsenosti ďalej. Ak si Live Talk VI nestihol/a, záznam si môžeš pozrieť na Facebooku Mladiinfo Slovensko. Ak rád/a čítaš, v tomto článku sme si pre teba pripravili výber zaujímavých informácií a tipov z Live talk VI.

Našimi hostkami boli Eva Vargová, Ráchel Magálová a Bianka Orendášová. Viac o nich si môžeš prečítať v predošlom článku.

Koniec školského roka prináša so sebou nové výzvy a možnosti hlavne pre študentov  posledných ročníkov stredných škôl, avšak taktiež mnohí vysokoškolskí študenti hľadajú v tomto období cestovateľské či rozvojové príležitosti na leto. Ak aj ty hľadáš nové príležitosti pre svoj profesionálny a osobnostný rast, Live talk VI. ti ponúka informácie o dobrovoľníctve, cestovaní či sebarozvoji cez programy Nexteria či Junior Achievement. 

Po krátkych technických komplikáciách sme sa s našimi hosťami prehupli do témy dobrovoľníctvo. Dobrovoľníctvo doslova otvára brány do sveta práce. Svoju skúsenosť nám priblížila Bianka, ktorá sa počas live streamu nachádzala na svojom pobyte v Turecku. Medzi jej aktivity v Turecku patria najmä organizačné aktivity, príprava projektov či príprava vizuálov. Turecké dobrovoľníctvo však nie je Biankinou prvou skúsenosťou s dobrovoľníctvom. Svoje prvé skúsenosti nadobudla práve na Slovensku, keď pomáhala deťom v krízovom centre s domácimi úlohami.

“Nebolo to nič zložité, ale videla som výsledok a že si to cenia.” 

Bianka

Dobrovoľníctvo je súčasťou takmer každej neziskovej organizácie a takisto ho ponúkajú aj projekty Nexteria a JA Slovensko. Dobrovoľníctvo nepozná hranice: môžeš dobrovoľníčiť v 15 ako aj v 50 rokoch, môžeš pomáhať priamo na mieste alebo z home officu, tvoja práca sa cení či už pomáhaš ľuďom bez domova alebo pripravuješ marketingové materiály. A, čo je najdôležitejšie, okrem toho, že pomáhaš druhým, zlepšuj sa vo svojej profesii, naberáš nové zručnosti a zvyšuješ tak pravdepodobnosť, že dostaneš vysnívané pracovné miesto. 

“Čo sa týka extrakurikulárnej aktivity, či už je to práca, brigáda, platená alebo neplatená stáž alebo dobrovoľníctvo, tak ja si myslím, že už je to nevyhnutnosťou v tejto dobe.”

Eva Vargová

S týmto výrokom súhlasili aj ďalšie hostky, pričom Ráchel poznamenala, že v Nexterii je dobrovoľníctvo jednou z vecí, ktoré zohľadňujú pri výbere kandidátov pre Nexteria Leadership Academy. 

Sebarozvoj a aktívny prístup

Ako si sa mohol/a dočítať v predošlom článku, Nexteria a Junior Achievement ponúkajú programy neformálneho vzdelávania, čím podporujú mladých pri zbieraní praktických skúseností. Možno rozmýšľaš, prečo sa vôbec zapojiť do dobrovoľníctva alebo rozvojových programov. Ráchel v tom má ako študenta vysokej školy úplne jasno a preto sa sama realizuje ako dobrovoľníčka a zároveň študentka Nexteria Leadership Academy:

“Škola úplne nestačí. Robte niečo navyše a robte to, kým ste ešte mladí.”

Ak si nemal čas na Live Talk, tu sú vybrané aktivity:

Mladiinfo Slovensko:

  • Dobrovoľníctvo v zahraničí (krátkodobé a dlhodobé)
  • Mládežnícke výmeny

Viac o našich ponukách nájdeš na: https://mladiinfo.sk/aktualne-ponuky/ 

JA Slovensko pre stredoškolákov:

  • Študentská firma
  • Aplikovaná ekonómia
  • Viac ako peniaze
  • Etika v podnikaní 

Viac na:  https://www.jaslovensko.sk/ucitel/stredne-skoly/vzdelavacie-programy/ 

Nexteria:

  • Nexteria Leadership Academy
  • Nexteria Lab

Viac na: https://nexteria.sk/ 

Vo všetkých programoch ťa čakajú reálne projekty a zaujímavé aktivity. Pozri si náš Live talk VI a zisti, kto sa ich môže zúčastniť a čo všetko ponúkajú.

Ďalšie programy a inštitúcie, ktoré ťa vedia posunúť dopredu:


Odkaz od našich spíkrov pre teba:

Cestuj, čítaj, buď aktívny, ale nezabudni na to, kde si doma

Vykroč zo svojej komfortnej zóny

Urob niečo navyše

Nezabúdaj na jazyky. Angličtina ti urobí život jednoduchším

Treba sa učiť, potom idú veci jednoduchšie

1,055 videní