Dobrovoľníctvo je pracovná skúsenosť. Aké ďalšie benefity ponúka?

3. September 2022 | Archív |
1,041 videní

Hoci dobrovoľníctvo často mnohých odrádza práve z dôvodu chýbajúceho finančného ohodnotenia, ponúka mnohé obohacujúce benefity. Je prvou pracovnou skúsenosťou a malým krokom k reálnej práci, počas vykonávania ktorej si môžete osvojiť pracovné návyky a získať veľa krásnych skúseností.

V neziskovej organizácii Mladiinfo Slovensko dobrovoľníctvom doslova žijeme. Dávame si záležať na tom, aby sme pre mladých našli čo najlepšie ponuky v rámci Európy a pomohli im s hladkým priebehom prípravy vycestovania.

Sme presvedčení o (doslova) blahodarných účinkoch dobrovoľníctva na pracovný aj sociálny život. Preto sme spísali niekoľko pozitív, ktoré si dobrovoľníctvom do života môžete pritiahnuť aj vy. Stačí sa len odhodlať.

Pomôže sformovať váš životopis

Každá skúsenosť vás obohatí. Ak sa rozhodnete vycestovať (či už na niekoľko týždňov, mesiacov alebo dokonca na celý rok od jesene po začiatok leta), získate množstvo nových zážitkov a pracovných skúseností. Naučíte sa stáť si za svojím slovom, získať zručnosti v práci s deťmi, pochopíte zákonitosti fungovania v kolektíve alebo sa naučíte pracovať s technickými či digitálnymi nástrojmi.

Toto všetko môžete neskôr ideálne zúročiť pri hľadaní nových pracovných príležitosti. Dobrovoľníctvo je dnes už vnímané ako relevantná pracovná skúsenosť každým zamestnávateľom, ktorý hľadá nadšeného a zainteresovaného pracovníka. Predstavte si, ako by sa vo vašom CV vynímala napríklad stáž na komunikačnom oddelení veľkej firmy alebo pár týždňov zameraných na environmentálne poľnohospodárstvo v jednej z krajín Európskej únie. Áno, aj toto všetko sú formy moderného dobrovoľníctva.

dobrovoľníctvo je pracovná skúsenosť

Dobrovoľníctvo je pracovná skúsenosť

Priamo na vyššie uvedené benefity sa viaže aj nadobúdanie nových priateľov a kontaktov. Keď s niekým strávite určitý čas dobrovoľníctvom, zákonite si medzi týmito ľuďmi nájdete aj nových priateľov. Niektorí z našich dobrovoľníkov našli doma aj v zahraničí priateľov na celý život a ako jeden z najväčších benefitov uviedli aj získanie pracovných kontaktov.

Keď totiž váš vedúci vidí u vás entuziazmus a šikovnosť, zapamätá si vás aj do budúcna. V momente hľadania nového zamestnanca a spolupracovníka pre seba alebo svojich známych si na vás môže spomenúť a osloviť vás s lákavou pracovnou ponukou sám od seba. Znie to fajn, nie? A to ešte nie sme s vymenovávaním benefitov ani zďaleka na konci.

Keď robíte dobrovoľníctvo, pomáhate svojmu mentálnemu zdraviu

Pocity dobre vykonanej práce, nesebeckého správania, láskavosti a smiechu, ktoré vás budú počas dobrovoľníckych pobytov obklopovať, sú jedným z najväčších plusov takejto činnosti. Za všetky hovorí napríklad zážitok osemnásťročnej dobrovoľníčky Stanky, ktorá sa v Španielsku venovala vytváraniu voľnočasových aktivít deťom zo znevýhodneného prostredia.

dobrovoľníctvo je pracovná skúsenosť

„Naučilo ma to empatii, takisto som si uvedomila, že sa netreba orientovať na problémy, ale na radosti tu a teraz. Neraz mi pri pohľade na účastníkov a ich rodinnú podporu vyšli slzy. Vidieť ich nadšených zo strieľania gólov, robiť lietadlo rukami a prebehnúť celé ihrisko s obrovskou radosťou  ma naučilo sa radovať z najmenších úspechov.“

Najmä mladým ľuďom teda pomáha dobrovoľníctvo utriediť si skutočné hodnoty a priority. Neraz sa počas jeho trvania rozhodnú zmeniť svoje smerovanie alebo spoznajú sami seba v kritických situáciách. To, že im chýba napríklad partner, rodina či priatelia vedia pretaviť do hlbokých myšlienok, vďaka ktorým lepšie pochopia svoje ďalšie kroky. O svojom roku v Portugalsku a o tom, kam ju posunul, nám prezradila viac aj Katka:

„Najťažšie pre mňa bolo naučiť sa tráviť čas sama. Predtým som sa pohybovala len v školskom prostredí a mala vždy veľa aktivít a priateľov. Tu som si musela budovať priateľstvá a hľadať vlastné aktivity od začiatku, preto som po práci trávila čas často sama. Práve vďaka tomuto som sa naučila vážiť si a užívať aj čas osamote a uvedomiť si, čo mi chýba a skutočne mi robí radosť.“

Za komfortnou zónou začína pravé dobrodružstvo

Ak vás žiadny z vyššie uvedených argumentov nepresvedčil o tom, aby ste dobrovoľníctvu dali šancu, predstavte si ho ako obrovské dobrodružstvo. Keď sa naň raz podujmete, opustíte svoju komfortnú zónu a budete nútení lepšie spoznať seba aj svet navôkol.

Zostanete aktívni, pochopíte tajomstvá fungovania iných kultúr a spojíte si súvislosti v reálnom čase a priestore. Naviac zažijete určite nejedno dobrodružstvo a množstvo skvelých príbehov, ktoré budete môcť rozprávať po návrate domov – napríklad ako 20 dobrovoľníkov, ktorých sme v rámci spolupráce s European Solidarity Corps (ESC) vyslali do zahraničia v roku 2021.

Uvedomujeme si, že môcť pracovať zdarma je určitou formou privilégia. Nie každý si môže dovoliť venovať svoj čas neplatenej, hoci nesmierne hodnotnej práci. Preto sme nadšení z možnosti ponúkať vám projekty v spolupráci s ESC. Vďaka ich financiám majú dobrovoľníci na projektoch preplatené všetky náklady a nemusia riešiť finančné zabezpečenie. Tak čo, pridáte sa k nám?

1,041 videní