Zhrnutie nášho Live Talk VII – Čo cez leto?

3. June 2021 | Archív |
657 videní

Minulý štvrtok (27. mája) sme zorganizovali v poradí siedmy Live talk, ktorý bol tiež posledný pred letom. Otvorili sme tému prázdnin a rôznych príležitostí, ktoré nám Slovensko i zahraničie ponúka. Privítali sme troch hostí z oblastí neformálneho vzdelávania, cestovného ruchu i dobrovoľníctva. Ak si náš Live talk VII chceš pozrieť zo záznamu, nájdeš ho tu.

Ak uprednostňuješ čítanie, v nasledujúcom článku ti zhrnieme zaujímavé tipy, o ktorých nám porozprávali naši hostia. Terézia Lukáčová je zakladateľkou programu IAMbitious a spoluzakladateľkou platformy Growni.sk, Jaroslav Kondáč je náš bývalý dobrovoľník a aktuálny sprievodca v cestovnej kancelárii BUBO. Ďalšou hostkou bola Nikola Datková, študenta LEAF Academy, ktorá je zároveň budúcou študentkou University of Pennsylvania.

Leto nemusí byť len o oddychu, ale aj o realizácii a osobnostnom raste.

Veľa ľudom sa leto spája výhradne s oddychom a dovolenkami. Práve na našomLlive Talku sme sa s hosťami porozprávali o tom, ako využiť tento čas užitočne, realizovať sa v komunitách, či využiť príležitosti na cestovanie a dobrovoľníctvo, na ktoré inak popri škole či práci nemáme veľa času. Porozprávali nám o tom, čo ich viedlo k takémuto aktívnemu životu a čomu sa venujú vo svojom voľnom čase.

Aktuálne máme veľa príležitostí, ako sa vzdelávať a rozvíjať aj mimo školy a možností stále pribúda. Existuje napríklad veľa zaujímavých metód pre učenie sa cudzích jazyk. Spomínali sme napríklad rôzne skupiny, kde sa ľudia navzájom učia ich rodné jazyky alebo tiež jazykovú kaviareň Mladiinfo, ktorú vedú naši zahraniční dobrovoľníci. Ak by si mal záujem sa zúčastniť, bližšie informácie nájdeš na našich sociálnych sieťach.

Prečo vycestovať do zahraničia, a to nie len na dovolenku.

Veľa ľudí ide do zahraničia za predstavou dovolenky. Jaro nám porozprával o jeho skúsenosti, kde sa ako dobrovoľník zúčastnil programu ESC cez Mladiinfo v Thajsku. Cestovanie, podľa jeho slov, odbúrava predsudky a umožňuje získať lepší prehľad o celkovom fungovaní vo svete. Práve ako dobrovoľník mal možnosť prihliadnuť bližšie Thajskej kultúre a spoznal tak krajinu nie ako turista, ale v rámci komunity s miestnymi. Porozprával nám o kultúrnych šokoch, ktoré tam zažil a čo ho tento zážitok naučil.

Túto skúsenosť aktuálne využíva aj v práci, keďže v rámci cestovnej kancelárie BUBO sprevádza turistov, a to aj po spomínanom Thajsku. Okrem iného píše články na ich blog, kde môžeš nájsť tiež veľa zaujímavých informácií a tipov na leto. 

Žiadaní študenti sú práve tí, ktorí vedia vyjsť z komfortnej zóny.

Nikola je budúcou študentkou University of Pennsylvania, kde sa chce venovať štúdiu kognitívnych vied a písaniu výskumov o počítačovej lingvistike. Porozprávala nám, na čo prihliadajú na podobných vysokých školách, okrem akademických výsledkov. Je podľa nej veľmi dôležité, aby bol študent aktívny aj mimo školy a vychádzal zo svojej komfortnej zóny, vďaka čomu získa mnoho zaujímavých skúseností a lepšie spozná sám seba. Spomínala tiež efektívne rozdelenie času, keď rovnako, ako je dôležité „work hard“ je dôležité aj „play hard“. Nika hrá vo svojom voľnom čase počítačové hry a práve tomuto sa plánuje venovať bližšie aj v rámci jej budúceho štúdia.

Okrem toho sa Nikola zúčastnila letnej škole v Anglicku, kde využila svoju vášeň k matematike a psychológii zároveň a našla komunitu ľudí s podobnými záujmami. Aj to je jednou z výhod, ktoré nám prináša cestovanie, či rôzne vzdelávacie alebo rozvojové programy.

Slovensko ponúka veľa príležitostí, stačí sa zapojiť.

Aj napriek tomu, aké skvelé skúsenosti nám prináša cestovanie a zahraničné pobyty sa aj na Slovensku vyvíja veľa zaujímavých projektov. Jedným z nich je aj vzdelávací program IAMbitious, o ktorom nám porozprávala jeho zakladateľka Tereza. Víziou tohto-ročného programu je posilňovať všetky regióny Slovenska cez rozvoj aktívnych stredoškolákov, budovanie komunít a tvorbu zmysluplných projektov. Tereza je tiež spoluzakladateľkou platformy Growni.sk, kde nájdeš veľa zaujímavých ponúk, cez stáž, dobrovoľníctvo až po mentoringové programy.

Tereza sa tiež počas strednej školy zúčastnila študijného programu v Dánsku. Aj napriek tomu, že ju veľmi lákalo štúdium na vysokej škole v zahraničí, nakoniec sa pre rozbehnuté projekty rozhodla zostať na Slovensku, čo si veľmi vážime.

Máš už svoje leto naplánované? Nie? My ti s tým pomôžeme!

Týmto Live Talkom sa skončila séria rozhovorov so zaujímavými hosťami a organizáciami. Leto sa blíži a ponúka nám nesmierne veľa príležitostí, a to najmä teraz, keď sa konečne otvárajú hranice a stretávanie sa s ľuďmi nie je natoľko obmedzené. Práve pre to sme sa rozhodli dať ti šancu preskúmať svoje možnosti a zorganizovali sme udalosť KLIK, na ktorej ti pomôžeme naklikať si leto plné zážitkov a skúseností. Pozvali sme inšpiratívnych hostí a pripravili si aj súťaže o zaujímavé ceny. Sleduj udalosť a prihlás na tu.

657 videní