Ako sa lepšie zamestnať? Pomôže ti aj dobrovoľníctvo

3. June 2021 | Archív |
875 videní

Dobrovoľníctvo v organizácii zameranej na nezištnú pomoc prináša veľa výhod. Pocit úspechu, odovzdanie pomoci, získavanie nových perspektív, nápadov, rozhľadenosť a, samozrejme, nové kontakty. Môžeš si však nájsť aj ďalšiu vlastnú výhodu. Dobrovoľníctvo je spôsob, ktorý ti zaručene pomôže v kariére.

Vedel si, že:

… ekonomická kríza zasiahla mladých ľudí viac ako starších, kvôli čomu čelia ťažkostiam pri vstupe na trh práce? Dôsledky môžu vysoko ovplyvniť ich ďalšiu kariéru a život.

… na európskej úrovni sú stáže alebo dobrovoľníctvo vnímané ako silný krok v boji s nezamestnanosťou? Takto nadobudnuté skúsenosti sú pre zamestnávateľov atraktívne.

… dobrovoľníci majú o 27% vyššiu pravdepodobnosť nájsť si zamestnanie po absolvovaní dobrovoľníckej skúsenosti?

… dobrovoľníci bez maturity majú o 51% vyššiu pravdepodobnosť zamestnania sa po dobrovoľníckej skúsenosti?

Dobrovoľníctvom buduješ svoje zručnosti

http://memegenerator.net/instance/82571488/angry-old-man-damn-young-people-with-their-computer-skills

Dobrovoľníctvom pomáhaš druhým a zároveň buduješ svoje zručnosti v záujmových oblastiach, ktoré si vyberieš. Či sa orientuješ na marketing, manažment, učiteľstvo, technologický sektor alebo sociálnu prácu (možností je veľa), na  projekte si prácu vyskúšaš pod krídlami skúsenejších mentorov aj v praxi. Dobrovoľníctvo je tiež skvelou cestou, ako získať znalosti v oblastiach, ktoré ti súčasné či minulé práce a škola neposkytli.

Z projektu si odnesieš nápady a know-how zo zahraničia

https://www.reddit.com/r/MemeTemplatesOfficial/comments/f432w3/mr_bean_cheating_a_test/

Ak si vyberieš dobrovoľnícky projekt súvisiaci s vysnívanou prácou, narazíš na množstvo ľudí s podobnými záujmami, aké máš ty. Spoločnou participáciou na zadaniach a úlohách v rámci projektu tak získaš množstvo pohľadov zo zahraničia, ktoré môžeš neskôr využiť.

Urobíš na zamestnávateľa dojem

https://www.freshbenies.com/3%20tips%20help%20employer%20groups%20in%20tight%20labor%20market

Spoločenská zodpovednosť firiem je trendom, ktorý sa dostáva do popredia, a na Slovensku si ho osvojuje stále viac zamestnávateľov. Už dnes môžeme nájsť niekoľko spoločností so silným jadrom spoločenskej zodpovednosti, čo sa prejavuje podporou charitatívnych a ekologických činností. Kandidáti, ktorí majú skúsenosť s dobrovoľníctvom sa tak stávajú pre podniky atraktívnejšími, pretože je u nich očividné nadšenie pre pomoc.

Dobrovoľnícka skúsenosť je tiež profesionálna skúsenosť

https://sk.pinterest.com/pin/203225001913832609/

Existujú domnienky, že dobrovoľníctvo je práca navyše, ktorá prináša len dobrý pocit, no inak sa na ňu neprihliada. Nie je to pravda. Dobrovoľnícka skúsenosť je aj profesionálna skúsenosť, navyše s pridanou hodnotou. V zahraničí je dobrovoľníctvo zaradené do študijných osnov a praxe, pričom sú to práve budúci zamestnávatelia, koho takéto skúsenosti zaujímajú. Je otázka času, kedy bude podobný trend osvojený aj na Slovensku.

Jazyková vybavenosť

https://imgflip.com/i/4ve1e1

Mladiinfo Slovensko ponúka dobrovoľnícke stáže a projekty v rôznych kútoch sveta. Vyberať si môžeš zo štátov Európskej únie, balkánskych, škandinávskych či pobaltských štátov, a čoskoro spustíme aj projekty v tretích krajinách, Afrike a Ázii. Všetky majú jednu skvelú výhodu – ponúkajú možnosť učenia sa a zdokonaľovania v jazykoch. Ak sa napríklad rozhodneš ísť do španielskej Sevilly, máš príležitosť priučiť sa španielskemu jazyku a zároveň bude tvojím hlavným jazykom angličtina. Nároky do zamestnaní ohľadne znalosti cudzích jazykov rastú, preto ak v tvojom životopise zažiari zahraničná skúsenosť a nový cudzí jazyk, určite získaš ich pozornosť.

Či už si nad dobrovoľníctvom uvažoval/a alebo si posiaľ tomuto nápadu nevenoval/a pozornosť, mal/a by si vedieť, že ním nikdy nič nestratíš, ale získaš. Dúfame, že ti tento článok minimálne nasadil chrobáka do hlavy, prečo sa dobrovoľníctvu oplatí venovať. Kariéra, lepší štart, nové priateľstvá a nezabudnuteľné zážitky sú len zlomok výhod, ktoré na teba čakajú.

Pozri si našu ponuku projektov v zahraničí tu a rozhodne neprehliadni ani blížiaci sa projekt KLIK, ktorý je vstupenkou k tvojej úspešnej budúcnosti!

Zdroj: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/602056/IPOL_STU(2017)602056_EN.pdf

875 videní