Pokračujme spoločne v konaní dobra!

2. April 2020 | Experience Valuable Sharing |
1,008 videní

Koronavírus sa prvý krát objavil v čínskom meste Wuchan v decembri 2019. Dnes je už rozšírený takmer vo všetkých krajinách sveta. Worldmeter hlási úmrtie viac ako 7000 ľudí. 

Ako hovorí jedno príslovie: “Všetko zlé je na niečo dobré” a určite to platí aj pre túto situáciu. Vďaka šíreniu koronavírusu môžeme vidieť, ako sú Slováci k sebe milší, ohľaduplnejší, prajnejší a nápomocní. 

V tejto ťažkej situácií, ktorú prežíva Slovensko, vznikla internetová stránka s názvom: “Kto pomôže Slovensku”. Ide o organizáciu, ktorá sa snaží zakúpiť zdravotnícke a ochranné pomôcky pre ľudí, ktorí zachraňujú životy na Slovensku. Ide o zbierku, do ktorej môže prispieť každý, kto si myslí, že si našu pomoc zdravotníci zaslúžia aspoň takouto formou. Za vyzbierané peniaze následne nakúpia pomôcky a rozdistribuujú ich do všetkých nemocníc a zdravotníckych zariadení, ktorým tieto pomôcky chýbajú. Ide o znak solidarity a pomoci od ľudí, ktorí sú v karanténe a vážia si prácu lekárov a zdravotníkov.

Vzhľadom na nedostatok rúšok v lekárňach a obchodoch sa ľudia na Slovensku zmobilizovali a začali rúška šiť sami. Na ušitie rúška použili staré bavlnené látky. Nie každý však má príležitosť ušiť si dokonalé rúško bez krajčírskej mašiny a s obyčajnou ihlou a niťou to tiež môže byť pre niekoho problém. Aj tu sa našli dobrovoľníci a dobré duše, ktoré vo svojom voľnom čase šijú rúška pre ostatných ľudí zadarmo. Ľudia, ktorí majú rúška navyše, ich nechávajú na úradoch, darujú ich prostredníctvom internetu alebo ich nechávajú zavesené priamo vonku na svojich bránach, s milým odkazom, že kto rúško nemá, môže si pokojne jedno zobrať.

Ľudia sa spojili a začali sa chovať zodpovedne, aby tak ochránili seba aj ostatných pred nákazou koronavírusu. Len spolu a z bezpečného útočiska našich domovov dokážeme poraziť koronavírus čím skôr.

Mnohé reštaurácie v Žilinskom kraji sa rozhodli poskytovať obedy pre zdravotníkov a policajtov zadarmo. Vedia, že ich čakajú ťažké časy a tvrdá práca celý deň a preto sa rozhodli, že im pomôžu aspoň takýmto obyčajným gestom. Som vďačná, že máme na Slovensku aj poctivých podnikateľov, ktorí aj v čase ekonomickej krízy spôsobenej vírusom, vedia vyjsť v ústrety záchranárom a nehľadia pritom na zisk.

Mestu Trnava, ktoré považujem v boji proti koronavírusu za veľmi kreatívne, sa podarilo vytvoriť veľmi milú vec. Pre Trnavu je typická modrá a žltá farba. Žltá farba symbolizuje slnko, optimizmus a ľudí, ktorí majú problém s dýchacími cestami. Trnava sa preto rozhodla použiť žltú farbu ako symbol, ktorý bude poukazovať na ľudí, ktorí sa nachádzajú v domácej karanténe. To znamená, že ľudia označia svoje príbytky kúskom látky, papierom alebo mašličkou, avšak zásadne žltej farby. Môžu tak označiť svoje poštové schránky, byty, brány. Dajú tak najavo ľuďom, ktorí by ich mohli navštíviť, že sú v povinnej karanténe a pri kontakte s nimi si musia dávať väčší pozor. Môže ísť napríklad o poštárov, kuriérov alebo rozvážačov jedla. Aj touto myšlienkou chce Trnava zabrániť šíreniu vírusu a zabrániť nakazeniu ďalších ľudí.

Spoločne toho dosiahneme viac. Týmto mottom sa začalo Slovensko inšpirovať po vypuknutí koronavírusu na jeho území. Ľudia sa spojili a začali si uvedomovať vážnosť situácie. Pre nikoho táto situácie nie je ľahká, každý musíme plniť nariadenia vlády a trochu obmedziť svoj život. Nemôžeme vykonávať aktivity, ktoré sme vykonávali pred vírusom, nemôžeme sa zúčastňovať našich obľúbených podujatí, koncertov, nemôžeme chodiť do divadla. Nemôžeme sa stretávať vo veľkých skupinách a užívať si voľné chvíle s kamarátmi na pive. 

Všetci si však musíme uvedomiť, že len spolu to dokážeme. Musíme nabrať silu, odvahu a postaviť sa vírusu zodpovedne, z pohodlia našich postelí a gaučov. Jediným účinným liekom je byť zodpovedný a neohrozovať svoje okolie. 

Len tak ďalej Slovensko!

Patrícia Repáňová

1,008 videní