„To travel is to live“ a niet lepšieho spôsobu ako ESC,” hovorí Kristína

1. May 2019 | Experience Valuable Sharing |
2,387 videní

Ahojte, som Kristína a momentálne sa nachádzam na ESC projekte v Španielsku, v hlavnom meste Galície – Santiago de Compostela. O tom, ako sa mi v tomto upršanom, no stále čarovnom meste žije, napíšem neskôr. Na spracovanie všetkých skúsenosti, zážitkov, na všetko čo mi tento projekt dal a čím ma ešte stále obohacuje potrebujem viac času.

Dnes by som vám rada napísala o tom, ako si myslím, že je sever Španielska nedocenený, nedostáva sa mu veľa pozornosti, no je nesmierne krásny a má toho veľa čo ponúknuť.

Španielsko je úžasná krajina v tom, že je tu stále čo oslavovať. Každý mesiac iný sviatok, iná oslava, voľný deň, dva, tri…a to znamená?? Možnosť spoznávať a cestovať! Nebolo tomu inak ani počas jedného z najväčších španielskych sviatkov – Semana Santa (Veľká noc). So spolubývajúcou a našimi dvoma španielskymi kamarátmi sme si zbalili ruksaky a hor sa na 4- dňový roadtrip po severe, naprieč Astúriou a Kantábriou. Poviem vám, nájsť si kamarátov s autom je to najlepšie čo v zahraničí môžete urobiť.

Priznám sa, že ja sama som bola zo začiatku skeptická a nevedela som čo čakať od tejto, dovtedy pre mňa neznámej, oblasti. No po tomto výlete si sever získal moje srdce a o to viac sa teraz teším, že môžem túto časť Španielska nazývať ešte pár mesiacov mojím domovom.

Nájdete tu naozaj všetko po čom vaše srdce zatúži. My sme mali 4 dni plné túlania sa po malebných dedinkách ukrytých v horách, no taktiež sme nevynechali ani väčšie pobrežné mestá ako Gijón a Santander či historické hradby, zámky alebo kostoly.  Každý deň bol iný, no stále skvelý. Jeden deň sa prebúdzate do upršaného rána v malinkom pokojnom hosteli, zašitom hlboko v horách, po ktorých neskôr celý deň putujete (nie, ani dážď nás neodradil – raz darmo, Galícia ťa naučí)….a na druhý deň sa už ocitáte vo veľkom meste určenom hlavne pre španielsku smotánku, budíte sa v rušnom hosteli plnom turistov a pútnikov a začínate aj končíte svoj deň na pláži, užívate si každý jeden slnečný lúč a šum oceánu.

 

 

Áno, presne o tomto je nielen cestovanie ale celá ESC. Je to veľmi rozmanité, každý deň iné, niekedy neviete čo vás čaká, občas máte pochybnosti. No stačí sa chopiť každej príležitosti, nebáť sa a potom sa už len nechať milo prekvapiť čo všetko zažijete.  Stojí to za to!

Tento výlet ma iba utvrdil v tom, že rozhodnutie dať sa na ESC bolo jedno z najlepších, aké som kedy urobila. Dáva mi to možnosť spoznávať krajinu a miesta, ktoré by som za iných okolností pravdepodobne nenavštívila. Teším sa, že môžem vidieť aj malé dedinky, mestečká a pozorovať domácich ľudí a ich životy, pretože to vám o krajine a kultúre niekedy napovie viac ako tie známe a propagované turistické destinácie (samozrejme, tie ma taktiež lákajú a o pár dní balím kufre na ďalší výlet). Okrem toho, každou cestou a výletom spoznávate o trochu viac aj samého seba. A ako bonus, je to najlepšia príležitosť ako si  precvičiť jazyk, ktorý sa práve učíte.

 

Takže cestovaniu a spoznávaniu zdar kamaráti  a dúfam, že odteraz bude sever Španielska aj na vašom travel wishliste.

Samozrejme ESC nie je len o cestovaní, je to omnoho viac, ale o tom už niekedy nabudúce.

Disfrutad y buen viaje chicos!

2,387 videní