Naše gruzínske EVS dobrodružstvo

26. November 2013 | Experience Valuable Sharing |
2,573 videní

Keď sa ma teraz niekto opýta, ako bolo v Gruzínsku, odpovedám hneď: ÚŽASNE. To, čo sme tam zažili za jeden mesiac som nezažila ani za jeden rok. Všade bolo krásne a ľudia boli neskutočne milí. Máme také nespočetné množstvo zážitkov, že ani neviem kde mám začať rozprávať. EVS v Gruzínsku? Išla by som znovu a hneď.

Celé naše dobrodružstvo začalo v Budapešti, kde sa celá slovenská skupina stretla a spolu nasadla do lietadla. Medzipristátie sme mali v Istanbule, kde sme mali čas sa viac vzájomne spoznať, a taktiež vznikla naša prvá spoločná foto 🙂

1

V Tbilisi sme pristáli na druhý deň. Čakali nás tam už naši dvaja gruzínski mentori, spolu aj s gruzínskou maršrutkou (minibus, v gruzínsku najčastejšia forma dopravy) a jej šoférom. Tá nás odviezla do mesta Rustavi, kde sídli organizácia Georgian Youth for Europe, v ktorej sme naše EVS vykonávali. Náš prvý deň v Gruzínsku sme ukončili typickou večerou – takzvanou suprou, spolu s ostatnými dobrovoľníkmi z rôznych krajín.

Nasledujúce 3 dni nás čakal on arrival tréning, v ktorom sme okrem iného zažili aj mnoho teambuildingových aktivít. Sprevádzali nás ním trénerky z Ruska Natalia a Ruzanna.

 

Naše EVS bolo rozdelené na dve časti. Prvú časť sme trávili v Rustavi, kde sme na najväčšom námestí organizovali športové aktivity pre deti, ako aj promo EVS, Slovenska, a samotnej organizácie sídliacej priamo v Gruzínsku.

 

Druhú časť našej EVSky sme trávili v Eco village- Pona, a pomáhali sme zveľaďovať okolie prácou na záhrade, upratovaním odpadkov a stavebného materiálu. Spoznali sme sa tu s ďaľšími členmi organizácie, ako aj s gruzínskou skautskou mládežou. Eco village bola pre nás veľkým zážitkom, mali sme tam možnosť jazdiť na koni,  prevážať sa po celej dedine a okolí na nákladnom aute a dokonca aj na štvorkolke. Taktiež sme mali sme možnosť upiecť si vlastné kchačapuri (typické gruzínske jedlo- niečo ako pizza plnené syrom) s miestnymi obyvateľmi.

Okrem aktivít a práce sme mali aj možnosť týždeň precestovať, ktorý sme využili naplno a prešli sme mnoho krásnych a zaujímavých miest. Z Rustavi sme sa vybrali smerom na západ, do mesta Kutajsi, v ktorom sme okrem iného navštívili aj tzv. Prometeovu jaskyňu. Tu sa naša skupina rozdelila, traja z nás sa vybrali na turistiku do regiónu  Svaneti, ktorý je známy najmä pre svoje vysoké hory a krásnu prírodu. Zvyšok skupiny si zvolil susedné pohorie Rača, kde trávia svoje voľné dni najmä domáci (na rozdiel od Svaneti, kam chodia väčšinou turisti). O  vychýrenej gruzínskej pohostinnosti a láske k turistom sme sa mali možnosť presvedčiť aj na prechádzke práve v Rači, kde nás celú cestu sprevádzal ujo maršrutkár a navyše nám vybavil privátny koncert na lúke v krásnej prírode od troch gruzínskych mládencov. Tí nám zaspievali, zahrali na gitare a dokonca aj naučili nejaké gruzínske kroky. Bolo to jednoducho úžasné!

 

Naše cestovanie sme ukončili v krásnom a úplne vynovenom prímorskom meste Batumi. Toto mesto sa výrazne líšilo od zvyšku Gruzínska najmä svojimi vysokými budovami, drahými hotelmi, zábavnými parkami, delfináriom, aquaparkom, množstvom klubov, moderných reštaurácií, veľkou spievajúcou fontánou a mnohými inými atrakciami. Batumi (tak ako aj zvyšok gruzínskeho pobrežia) je veľkou dovolenkovou destináciou, ktorú navštevujú najmä Rusi a Ukrajinci.

 

Batumi bolo zároveň aj našou poslednou „dovolenkovou“ zastávkou, odkiaľ sme sa vrátili naspäť do Rustavi. Náš posledný deň v Gruzínsku sme strávili návštevou v Tbilisi, nákupom posledných darčekov a balením. Večer pred odchodom nás ešte čakala slávnostná supra s členmi a ostatnými dobrovoľníkmi organizácie, ktorá pre nás bola skvelou bodkou za celým našim gruzínskym EVS dobrodružstvom.

„Z Gruzínska mám len pozitívne dojmy. Všetci, od členov hosťujúcej organizácie, po samotných obyvateľov krajiny sa snažili, aby sme sa tam cítili dobre a odniesli si domov len krásne spomienky. EDS bolo pre mňa multikultúrne vzdelávanie v praxi, overila som si svoje možnosti a limity, viem, na čom mám do budúcna pracovať. Dalo mi neoceniteľné skúsenosti do budúceho či už profesionálneho, alebo osobného života a veľa skvelých priateľov. Všetkým, ktorý zvažujú EDS odporúčam neváhať a ísť do toho :)“ Livi, účastníčka EVS v Gruzínsku

„Na svoju EVS v Gruzínsku budem ešte dlho spomínať. Gruzínsko ma očarilo. Spoznala som nádhernú krajinu, zaujímavú kultúru, ale hlavne krásnych a dobrosrdečných ľudí – slovenských EVS-károv a našich výborných gruzínskych hostiteľov. Jeden mesiac je krátka doba, rýchlo ubehol. Určite sa do Gruzínska vrátim, ostalo tam pre mňa ešte mnoho neprebádaných zákutí“.  Zuzka, účastníčka EVS v Gruzínsku

“Som neskutočne rád, že som do Gruzínska mohol ísť a zažiť ho na vlastnej koži. Väčšina informácií, ktoré som o Gruzínsku predtým mal, bola skôr negatívneho charakteru. O to viac som však bol pozitívne prekvapený keď som tam prišiel. Je to niečo neuveriteľné ako tak malá krajina dokáže ponúknuť toľko prírodnej rôznorodosti. A ta neskutočne veľká pohostinnosť miestnych ľudí voči nám, cudzincom, bola taktiež úžasná. Môžem jednoznačne povedať, že “Georgia is country without limits” v pozitívnom zmysle slova a len tak mimochodom, tak bezpečne ako tam som sa snáď ešte nikde necítil.” Luky, účastník EVS v Gruzínsku

https://www.youtube.com/watch?v=qApCk-1wG1c

2,573 videní