Erasmus Mundus alebo môj splnený sen o štúdiu v zahraničí

17. January 2013 | Archív |
2,200 videní

Už od strednej školy som mala túžbu študovať v zahraničí a dokonca som premýšľala nad vysokou školou v Anglicku. Nakoniec som nastúpila na univerzitu v Nitre, ale môjho sna o cestovaní a živote za hranicami som sa nevzdala. Po niekoľkých pracovných letách na španielskych ostrovoch som sa dostala aj na výmenný pobyt Erasmus do mesta Sevilla. Vtedy som ešte netušila, že to bude len začiatok môjho zahraničného dobrodružstva.

Jeden semester mi nestačil a hľadala som možnosti ako po skončení bakalára dokončiť ďalšie štúdium vonku. Mojím úhlavným nepriateľom bol nedostatok financií na zaplatenie programu a životných nákladov. Po nejakom čase som ale náhodou objavila programy Erasmus Mundus (http://eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/), ktoré ponúkali štipendiá na celé magisterské aj doktorandské štúdium v zahraničí.

Zaujala ma najmä štruktúra týchto programov, na ktorých každý študent musí absolvovať pobyt minimálne na dvoch univerzitách v dvoch rôznych krajinách. Moja radosť, keď mi oznámili, že som bola prijatá na European Master in Tourism Management (http://www.facebook.com/followEMTM) bola obrovská aj preto, že som získala vytúžený grant.

Koncom augusta 2010 som teda pobalila kufre a vydala sa do Dánska, kde moje dvojročné putovanie za vzdelaním začalo. Po uplnynutí jedného semestra som sa mojimi spolužiakmi z 22 krajín sveta presunula do Slovinska a napokon som zakotviala opäť v Španielsku, kde som spromovala v Septembri 2012 za prítomnosti rodín z Taiwanu, Ugandy, či Rakúska, ktoré prišli na našu slávnostnú  záverečnú ceremóniu podporiť svojich potomkov. Bol to výnimočný zážitok a asi 2 najkrajšie roky môjho života, ktoré rozvinuli moju osobnosť a posunuli ma v mojom zmýšlaní do úplne inej roviny.

Štúdium na programoch Erasmus Mundus bolo pre mňa veľkým prínosom aj čo sa týka rozvoja mojich akademických znalostí a komunikácie v interkultúrnom prostredí. Kontakty a priatelia po celom svete sú pre mňa na nezaplatenie a posledné dva roky by som určite za nič nevymenila a odporúčam každému túto skúsenosť.

Práve preto som sa stala aj zástupkyňou študentov a absolventov programov Erasmus Mundus pre Slovensko. Ak by si sa chcel dozvedieť viac o našich aktivitách alebo máš záujem o štúdium v zahraničí, klikni na náš Facebook a už ti nič neunikne:

http://www.facebook.com/ErasmusMundusSlovensko/info

Kompletný zoznam programov Erasmus Mundus ako aj iné informácie nájdeš na stránkach Európskej komisie:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/results_compendia/selected_projects_action_1_master_courses_en.php

alebo na stránke Slovenskej akademickej asociácie pre medzinárodnú spoluprácu (SAAIC):

http://www.saaic.sk/erasmusmundus

Lucia Lopošová

2,200 videní