Tréning o tvorbe videa pri Kyjeve

14. August 2011 | Archív |
1,544 videní

Pre koho: mladí ľudia so zájmom o video
Trvanie: týždeň
Náklady: 30 % na cestovné, ostatné náklady boli hradené
“Výnosy”: užitočný tréning o videu, zážitok na celý život

Ako som sa tam dostal
Tento tréning na Ukrajine bol asi vrcholom leta. Dozvedel som sa o ňom vďaka organizácii YMCA odkiaľ mi prišiel mail, že hľadajú účastníkov so záujmom o tvorbu videa. Malé skúsenosti v tejto oblasti som už mal a tak som sa prihlásil. Napokon sme so Slovenska cestovali 6 ti účastníci vlakom až do Kyjeva. A stálo to veru za to!

O čom to bolo
Týždeň v lese v sanatóriu pri Kyjeve s 300 ľuďmi z celej Európy. Na samotnom tréningu nás bolo asi 30 účastníkov ten zvyšok do 300 boli delegáti medzinárodného YMCA stretnutia (tá organizácia YMCA je zodpovedná aj za známu YMCA pieseň a tiež za vynájdenie športov ako basketbal a volejbal! kto by to bol povedal). A čo sme tam robili? Učili sa zásady pri tvorbe videa a zažili kopu srandy. Tak tu je niečo z našej tvorby:

Video 1 – Dokument o fenoméne PLANKING (réžia: Anna z Fínska, kamera: Turecko, strasne sme sa bavili pri natáčaní a máme z toho dobrú on-line spomienku)

http://www.youtube.com/watch?v=9aSWD6lhHYE&feature=channel_video_title

Video 2 – Dokument o tom ako sme robili tento dokument 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=yeXgbZLRKNc&feature=channel_video_title

Video 3 – 10 kreatívnych spôsobov ako zreciklovať PET flašu 🙂 (tých 6 ľudí, ktorí to video robili je z 5 rôznych európskych krajín, bola to sranda 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=JalX7_6g6fc&feature=relmfu

Ako to vlastne funguje
Ak sa pýtate, čo sú toto za akcie, tak je to v podstate jednoduché. Organizácie, neziskovky, občianske združenia po celej Európe sa často zapájajú do takýchto podujatí. Buď ich sami organizujú alebo sú ich partnermi. Byť partnerom znamená mať možnosť vyslať na napríklad takýto tréning o videu 6 účastníkov. No a okrem členov organizácie sa spravidla vždy nájdu miesta aj pre mladých ľudí z vonku. Finančne sú výmeny, tréningy, konferencie často financované z EÚ programu Mládež v akcii. Účastníkom nevyznikajú žiadne výdavky okrem 30 % príspevku na cestovné a niekedy malého účastníckeho poplatku. Ak teda máte chuť lacno objavovať Európu a niečo do života sa pri tom naučiť, odporúčam kontaktovať nejakú organizáciu vo vašom okolí, zapísať sa do mailinglistov a občas sa niekde prihlásiť.

PS: aj Mladiinfo bude už čoskoro hľadať ľudí na tréning v Macedónsku…

Autor: Ondrej Mäsiar

1,544 videní