Tvorivá pauza v štúdiu

2. October 2012 | Experience Valuable Sharing |
1,862 videní

Pred pár dňami rozprávala Ľubica Drangová v Horskom parku o svojej ceste po Macedónsku. Pre Mladiinfo je to srdcová krajina a Ľubica sa tam dostala cez program Európska dobrovoľnícka služba tak sme nechýbali. Na projekt vycestovala po Bc. štúdiu a pred ďalším štúdiom. Chceme vám ukázať aj túto možnosť, kedže na projekty najčastejšie chodia absolventi.

Odkedy som išla na vysokú školu vedela som, že po trojročnom štúdiu bakalára dostanem titul a akoby pokračujem od začiatku na magistra. Chcela som si štúdium po bakalárovi prerušiť a ísť niekam do sveta. Považovala som to za vhodný čas pred tým, než ma vtiahne pracovný systém a vážne povinnosti. Po skončení bakalára som bola prijatá na magisterské štúdium, čiže som ani nemusela tápať „kam s mojou budúcnosťou po príchode domov.“

S Macedónskom som sa prvý krát stretla po strednej škole, keď som si chcela s kamarátkou spraviť dobrodružnú cestu na východ. Krajina si ma získala. Fascinovalo ma, ako sa v takej malej krajine miešajú rôzne kultúry a národy. Náboženské zloženie Macedónska je 64% ortodoxných kresťanov a 33% moslimov. V Macedónsku žijú Albánci, Macedónci (Slovania), Turci a Rómovia. Je to naozaj netradičné zloženie a prejavuje sa to na všetkých možných stránkach bežného života – od zvykov a mentality až po kuchyňu.

Jeden z ideálnych spôsobov ako vycestovať do zahraničia na dlhšiu dobu bol program Európskej únie – Európska dobrovoľnícka služba. Mimovládne organizácie po celej Európe (a pár aj po celom svete) ponúkajú dlhodobé projekty, na ktorých môže dobrovoľník pracovať. Projekty sú z rôznych oblastí – environmentalistika, práca s nezamestnanými, utečencami, kultúrne centrá. Človek si ako dobrovoľník nezarobí na nový dom, ale dostane vreckové, nehladuje a má strechu nad hlavou. Dokonca sa aj takmer celá cena (90%) za dopravu preplatí.

Ja som pracovala 8 mesiacov v malom meste Kavadarci s mladými ľuďmi vo voľnočasovom centre. Myslím, že to naplnilo moju túžbu vyskúšať si niečo nové a tiež odovzdať niečo z mojich skúsenosti. Aby som len nebola optimistka, musím spomenúť jednu vec, ktorá ma trápila. V mojom okolí sa objavili dobrovoľníci, ktorí si pomýlili dobrovoľnícku činnosť s dovolenkou. Určite to má aj spojenie s tým, že si vyberali skôr krajinu ako projekt. Prosím, ak sa rozhodnete pre Európsku dobrovoľnícku službu, nezabudnite aj odovzdávať a nie len prijímať. Tiež odporúčam komunikovať s organizáciou skôr ako prídete a opýtajte sa na názor bývalých dobrovoľníkov. Veľa šťastia na vašich cestách prajem!

Ľubica Drangová

Súvisiace články

Informácie o programe Európska dobrovoľnícka služba

Naši dobrovoľníci v zahraničí

1,862 videní